ZAKAJ KUPITI LIOFILIZIRANO SADJE

ZAKAJ KUPITI LIOFILIZIRANO SADJE

Za vse tiste, ki še vedno dvomite vam predstavljam razloge za nakup.

Kar nekaj vas je bilo ob predstavitvi liofiliziranega sadja začudenih nad produktom. 

Najverjetneje se vam poraja kup vprašanj

❓Ali je to vredno poskusiti❓ 

❓Zakaj bi kdo posegal v sveže sadje❓

❓Ali je naravno❓

❓Ali je sadju dodano polno dodatkov❓

 

 

No naj vam povem, da se splača poskusiti, je popolnoma naravno in sadje ostane tako kot zraste, podaljša se mu le obstojnost. 

Še nisi prepričan/-a? 👇BERI DALJE👇 

KAJ JE TO ZA EN PROCES?

Liofilizacija je postopek nizkotemperaturnega sušenja, ki sestoji iz hitrega ohlajanja živil do nizkih temperatur in ekstrakcije kristalno vezane vode. Temelji na globoki zamrznitvi vode v plodovih kateri sledi zmanjševanje tlaka in dodajanje dovolj velike količine toplote, da zamrznjena voda v plodovih sublimira neposredno iz trdnega v plinasto agregatno stanje.

PREDNOSTI LIOFILIZACIJE

Liofilizacija je naraven postopek predelave občutljivega sadja, ki nam omogoča odstranitev vode iz njih, a hkrati ohrani njihovo aromo, strukturo, vitamine, minerale in barvo. Sadju med postopkom ni dodanih nobenih konzervansov, sladkorjev ali aditivov. Najpomembnejše prednosti tega postopka predelave so:

  • ohranitev oblike, okusa, barve, arome, mineralov, vitaminov in antioksidantov,
  • ohranitev kemijske stabilnosti in biološke aktivnosti snovi,
  • porozen produkt - hitro raztapljanje,
  • liofilizirani produkti dobro prenašajo spremembe temperature,
  • liofilizirani produkti so veliko lažji od sveže zamrznjenih,
  • liofilizirani produkti so primerni za vse starostne skupine in diabetike.

V ČEM SE RAZLIKUJE OD SUŠENEGA IN SVEŽEGA SADJA

Glavna razlika med liofiliziranim sadjem in svežim je obstojnost, v primerjavi s suhim sadjem pa po vsebnosti vitaminov in ostalih pomembnih hranilnih snoveh. Lahko bi rekli, da je liofilizirano sadje nekoliko bolj hranjljivo kot sveže, saj se zrelo sadje takoj globoko zamrznemo in liofiliziramo, medtem ko sveže sadje(razen če ni nabrano direktno iz vrta) do nas potuje kar nekaj časa in v tem času počasi izgublja na vsebnosti hranilnih vrednosti. Prav tako je boljše za uživanje kot suho, saj v postopkih sušenja pri visokih temperaturah razpadejo tudi nekateri vitamini, tiamini, riboflavini, niacini in druge hranilne snovi.

KAKO GA NAJ UPORABIM

Zmrznjeno sušeno sadje ali liofilizirano sadje lahko uporabimo na različne načine:

  • Kot dodatek k granoli
  • Kot dodatek k pecivu
  • Za okraševanje piškotov, peciva, tort
  • Kot zdrav in okusen prigirzek
  • Za dodatek v jogurte, smoothije

    ZA KOGA JE VSE PRIMERNO

    Tako pripravljeno sadje je primerno za  športnike, otroke v vrtcih in šolah, starejšo populacijo, vegane, presnojedce, vegetarijance, diabetike, slaščičarje, kuharje in medarje.

    Sem te prepričala? Pridi v Frišno, kjer ti podamo še več informacij in ponudimo superprigrizek tudi za pokušino.

    Drzni si poskusiti nekaj novega😉