KIS Z DRENOM IN BIO KMETIJA RŽEN

KIS Z DRENOM IN BIO KMETIJA RŽEN

BIO Kmetija Ržen je lokalna kmetija, ki se nahaja daleč od mestnega trušča v neokrnjeni naravi Šentjanža pri Dravogradu.

Na njej delujejo ekološko ozaveščeni ljudje, ki ne živijo prijazno le z naravo, zelenjavo in živalmi, ampak živijo prijazno tudi do sebe in drugih ljudi. Z ekološkim kmetovanjem se ukvarjajo že dobrih 20 let in se na tem področju vsakoletno izpopolnjujejo in izobražujejo. Na svoji kmetiji proizvajajo zanimive in inovativne izdelke, vse sestavine pa pridelajo z lastnimi rokami. Na voljo imajo različne vložnine, namaze, hladno stiskana olja, proseno kašo, moke, sokove in kise.

Svoje izdelke tržijo na tržnicah, spletu in butičnih trgovinicah, radi pa se s svojimi izdelki predstavljajo tudi na sejmih in prireditvah. Vsako leto, lani je bil že 9. zapored, se v Slovenj Gradcu odvija praznik ekoloških kmetij. Eden od soorganizatorjev je Združenja ekoloških pridelovalcev in predelovalcev – Deteljica, katerega predsednik je gospodar kmetije Jože Ledinek. Sam večkrat poudari: »Ekološko + lokalno = idealno« in mi mu to lahko le potrdimo.

Eden izmed mnogih izdelkov BIO Kmetije Ržen je tudi kis z drenom. Dren je drevo ali grm, ki cveti od februarja do aprila. Iz skupkov rumenih cvetov se nato razvijejo rdeči podolgovati užitni plodovi, ki jih imenujemo drnulje. Da dren v sebi skriva zdravilno moč, so vedeli že naši predniki in to s pridom izkoriščali. Drnulje ali drenove jagode so bogat vir vitamina C, pektina in organskih kislin. Uživanje drena človeka poživi in mu da moči - saj veste kako pravijo: »Zdrav ko dren«.

Uživanje drenovih plodov ima mnogo pozitivnih učinkov na naše telo:
  • čisti in pomirja delovanje prebavnega trakta,
  • čisti ledvice in mehur,
  • pomaga pri pomanjkanju želodčne kisline
  • pomaga pri zaustavljanja driske,
  • uporaben pri celiakiji. 


Tako je v kombinaciji s kisom top kombinacija za naše telo. Kis z drenom lahko uporabljamo povsem na enake načine, kot jabolčni kis, vinski kis, balzamični kis, saj s tem v telo vnesemo le dodatne dobrine narave.